Skip to main content

Over Pontiac

Hoe mijn passie voor Pontiac begon

Het begon allemaal toen ik mijn eerste Pontiac erfde van mijn opa. Ik ging mij verdiepen in het merk en kwam erachter dat er fantastische marketing achter schuilde. Toen al. Met de heer Ali Kinsbergen als motivator was Pontiac het grootste horlogemerk van de Benelux geworden. Iedereen leek dat ene horloge te willen. Dat raakte mij. Uiteindelijk ging ik mooie Pontiac horloges sparen, in eerste instantie voor mijn eigen collectie.

Pontiac Supporter 1960

Pontiac Gulfstream Memomatic

Pontiac Dialite 1956

Pontiac 1967 Gold

Pontiac International 1976

XClusive Valjoux

 

 

 

Vintage horloges verdienen een tweede leven

Ik droeg mijn horloges met veel trots en het begon mensen op te vallen. “Wat een mooi oud horloge heb jij om” was vaak het compliment. Daarom besloot ik vintage Pontiac horloges op te gaan knappen. Eerst als hobby, later op iets grotere schaal. En de reacties zijn zó positief!

De klokjes van toen als nieuw

Het gaat mij natuurlijk om de prachtige klokjes van vroeger. Deze kopen we in en reviseren deze helemaal. Volledig gepolijst en opgepoetst, helemaal als nieuw en mét een stukje historie. De krasjes die de horloges hebben horen erop, dat beschrijft hun verhaal.

image001Als Pontiac-kenner wil ik u graag laten ervaren wat een Pontiac kan. Hoe betrouwbaar deze is ten opzichte van andere dure merken. En dan de schoonheid, werkelijk prachtig. Waardeer Pontiac met mij en kom er zelf achter hoe mooi dit merk en het horloge écht is.

Ik wens u veel mooie Pontiac uren toe.

Met vriendelijke groet, Jeroen Janssens (Team byPontiac)

 

 

De geschiedenis van de Pontiac horloges

Hét kwaliteitshorloge tegen een redelijke prijs

Ali KinsbergenIn 1931 lanceerde Ali Kinsbergen het horlogemerk PONTIAC. Het was het begin van een mooi avontuur. Destijds waren er nog niet veel kwaliteitshorloges. Betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en een mooie vormgeving waren voorbehouden aan een elite. Het idee van de oprichters van PONTIAC was simpel: het beste op horlogegebied bereikbaar maken en prima kwaliteit bieden tegen een redelijke prijs. Dat is van het begin af aan het belangrijkste geweest.

Waar komt de naam Pontiac vandaan

Deze nieuwe visie op horloges bracht een ware revolutie teweeg en het succes liet niet op zich wachten. Voor een dergelijk horloge moest een symbolische, tijdloze naam worden bedacht. De inspiratie hiervoor werd gevonden in de cultuur van de indianen. De keuze viel op PONTIAC, de naam van een belangrijk opperhoofd. Pontiac (Obwandiyag) was een aanvoerder van het inheems-Amerikaanse Odaawaa-volk. Het verhaal gaat dat hij als eerste op het idee gekomen was om – met behulp van een stok – de tijd af te lezen aan de sterren. Deze verwijzing staat voor het verband tussen eeuwigheid en heelal.

158aefb3248cd9ab309537f571a1487b3383e1380f5150bc2f92f030b48ff96b

juwelier-de-Grijff-pontiac

IMG_2057

 

 

 

 

Een wel heel solide klokje

In 1935 verraste PONTIAC met een uitdaging die de soliditeit van het horloge moest aantonen. Vanaf de Boerentoren in Antwerpen, het hoogste gebouw van België, gooide Ali Kinsbergen een PONTIAC-horloge naar beneden, voor het oog van tientallen journalisten en gerechtsdeurwaarders. Toen het 100 meter lager werd opgeraapt, was het intact en werkte het nog. De demonstratie deed destijds veel stof opwaaien. Het was een waar succes voor het merk.

pontiac6

IMG_1788

pontiac3

gents

 

 

 

 

Het horloge voor sporters

Na de oorlog profileerde PONTIAC zich als het horloge voor sporters. PONTIAC bracht bijvoorbeeld horloges uit met een afbeelding van de Rode Duivels, het nationale voetbalelftal van België. Ook was ze aanwezig tijdens de Tour de France, de beroemde wielerwedstrijd.

Brighton Gents

ladies watch

IMG_1394

IMG_1767

IMG_2260

IMG_1935

 

 

 

Nieuwe collectie in 2014

In 2014 komt PONTIAC met een nieuwe collectie kwaliteitshorloges, een Zwitsers uurwerk en saffierglas. Ze worden met de grootst mogelijke zorg vervaardigd en zijn voorzien van unieke details die typerend zijn voor het merk PONTIAC, dat klassieke modellen van hoge kwaliteit biedt. Alle PONTIAC-horloges zijn waterdicht. De fabrikant biedt een garantie van twee jaar (tenzij anders vermeld).

En nu, sinds mei 2015, is hier de enige officiële webshop van Pontiac horloges in Nederland en België!

De modellen van toen…

De modelnamen blijven vaak door de jaren heen hetzelfde, echter de kasten en uurwerken zijn wel steeds verschillend.

Simpatico: Een eenvoudig uurwerk met een klassieke, chique uitstraling. De dames uitvoering heet trouwens Simpatica.

Nageur: Een waterdicht model van Pontiac. Nageur is Frans voor zwemmer. Meestal eenvoudige horloges, maar er zijn ook chronografen met een Valjoux 23 onder deze naam geproduceerd.

Supporter: Eenvoudig sportief model. De naam is natuurlijk een verwijzing naar de sport. Ook vaak een toevoeging bij een Nageur.

Hydraulica: Hydraulica was de benaming van de extra waterdichte horloges. Er waren maar 2 fabrikanten van horlogekasten, die goed genoeg geacht werden om kasten te leveren voor horloges waar Hydraulica op kwam te staan. Dat waren Ervin Piquerez (Bassecourt, Zwitersland) en Pfisterer , die nog steeds bestaat maar nu onder een andere naam (Pforzheim).  Ervin Piquerez is van de Compressor kasten, o.a. te herkennen aan de speciale geruite kroon en de duikhelm binnen in op de achterdeksel.  Overigens, de dichtringen van de kasten van Pfisterer hebben na verloop van tijd de neiging om te gaan lijken op drop die lang in het water gelegen heeft. Dus kijk uit bij het openmaken van de kast van je horloge, voor het geval het er één van Pfisterer mocht zijn. Gemaakt met onder andere een ETA 2763 kaliber.

IMG_1665

IMG_1871

Pontiac Gulfstream 1962

Pontiac Palmares 1952

Pontiac Maillot Jaune

IMG_1667

 

 

 

Memodate: Een model voorzien van datum weergave op de drie-uurs positie. Onder andere met een ETA 2763 uurwerk. Overigens kan memodate ook als toevoeging op de wijzerplaat staan bij een andere modellen, zoals de Hydraulica.

Memomatic: Een model voorzien van een automatisch uurwerk met datum aanduiding op de drie-uurspositie. Waterdicht en anti magnetisch uurwerk.

Diadatic: Een model voorzien van een automatisch uurwerk met dag- (Nederlands/Frans) en datum aanduiding op de drie-uurspositie. Belangrijkste kwalitatief model. Waterdicht en anti magnetisch uurwerk.

Quartz: Soms ook alleen een Q. Gaat hier dus om een quartz horloge.

In Biel zijn bij Suprécis ook quartz horloges gemaakt (met ESA/ETA werken) in het begin met en later zonder het “32768 Hz” op de wijzerplaat. Dit was ook om te laten zien dat het om moderne werken ging en niet om de “ouderwetse” met slechts 8192 Hz.

International: Veelal in Frankrijk en Duitsland. Bij sommige 3-sterren modellen lopen de sterren in een boogje i.p.v. in een rechte lijn.

Pontilectric: Er werden ook horloges gemaakt met elektromechanische werken. Er zijn exemplaren met een Landeron 4750 uurwerk. Dat was voor zover bekend het eerste Zwitserse werk van die soort uit ca. 1960. De vorm van de indexen bij 3, 6, 9 en 12 uur zijn een indicatie voor de stroom waarop het uurwerk loopt.

Jumping: Serie uit de jaren 70 met hoogwaardige chronografen. Voorzien van Valjoux 7733 en 7734 (met datum) 7750 (dag, datum). Deze Valjoux uurwerken vindt je ook terug in horloges van Tag Heuer en Breitling om een indruk te geven van de kwaliteit.

Gulfstream: Lijkt de latere, modernere naam te zijn voor de Nageur. Waarschijnlijk gekozen voor een internationale uitstraling.

Desiré: Dameshorloge

Boutique: Luxueus dames model

MP: Wordt van beweerd dat ze vernoemd zijn naar de beroemde Belgische keeper Michel Preud’homme. Maar sommige van die horloges hebben uurwerken die ouder kunnen zijn dan de keeper dus het is helaas niet te bewijzen!

Pontiac met Landeron uurwerken: Landeron gaat terug tot 1873, gesticht door de gebroeders Hahn in Le Landeron (Neuchatel) onder de naam ‘Hahn Freres’. Sinds 1925 onder de firmanaam Landeron. In 1932 produceerde Landeron de eerste polshorloge-chronograaf met twee drukknoppen voor Breitling. Het succes van Landeron werd compleet met de ‘Landeron 48’ familie van chronografen. De eerste Landeron, de ‘Landeron 47’ werd gemaakt in 1937. Uiteindelijk werd de productie stopgezet rond 1970. Pontiac heeft een paar modellen uitgebracht met het unieke Landeron uurwerk van toendertijd.

pontiac7

pontiac1

 OldUnknown